label
PRVI HRVATSKI KONGRES O BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITI
s međunarodnim sudjelovanjem
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović
English


label
Naslovna

Poštovane kolegice i kolege,

s ponosom možemo reći da je Prvi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora bio iznimno uspješan.

Kongres je otvorila prof dr. sc. Alemka Markotić, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, a prisustvovalo je više od 150 stručnjaka raznih područja biosigurnosti i biozaštite iz cijeloga svijeta, uključujući Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjedinjene Američke Države, Belgiju, Italiju, Dansku, Ukrajinu i Makedoniju. Tijekom rada kongresa se raspravljalo o cijelom nizu tema vezanih uz biosigurnost i biozaštitu u užem smislu, kao i o različitim mehanizmima osiguranja od biološke opasnosti uzrokovanih aktivnošću čovjeka, ali i vezanih uz prirodne katastrofe.

Uz mnoge druge domaće i svjetske stručnjake, predavanja su održali i Maja Čavlović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost RH, Nancy Connel, predstavnica Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Američkih Država, James W. LeDuc, voditelj Nacionalnog laboratorija u Galverstonu, Randall S. Murch, profesor u Virginia Tech istraživačkom centru te Gabriel Ó Ríordáin, predsjednica Europske asocijacije za biosigurnost.

Problem biosigurnosti i biozaštite je izrazito složen i pokriva čitav spektar segmenata u kojima zdravlje ljudi može biti ugroženo – od klimatskih promjena preko bioterorizma do visokopatogenih mikroorganizma i mnogih drugih rizičnih okolnosti. Prvi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti je raznolikošću tema pokazao da taj složeni problem zahtijeva sveobuhvatni interdisciplinarni znanstveni pristup da bi se očuvalo zdravlje i sigurnost ljudi.

Ovim putem se zahvaljujemo svim kolegama na sudjelovanju, dijeljenju znanja te zanimljivim diskusijama. Nadamo se da je i vama ovaj kongres ostao u lijepom sjećanju, a do slijedećeg druženja prilažemo fotografije s našeg Prvog kongresa kao podsjetnik na ugodno i korisno provedeno vrijeme.


label

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med
Predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu
label